27 Kasım 2019 Çarşamba

Ev Dekorasyonu Fikirleri: Colonial on the Bluff - Martha Dayton Design


Martha Dayton Design'ın Colonial on the Bluff isimli çalışmasının fotoğraflarını indirirken bir yandan da Google'a "Kolonyal ev nedir?" diye sorup fotoğraflarda gördüğünüz evin mimarisi hakkında biraz bilgi edindim.


Bu konuda fazla açıklama yapamayacağım, onun için daha sıkı bir araştırma yapmak lazım, oysa ben bu blogu bazen kısa yazılarla, bazen de hiç yazı yazmadan dekorasyon fotoğrafları eklemek amacıyla açtım. Ama bu yazıda kolonyal evler hakkında bir şeyler anlatıcam size.





Sömürge evleri olarak da anılan bu evlerin ilk örnekleri dünyanın farklı ülkelerinden gelip Kuzey Amerika'ya yerleşen insanlar tarafından inşa edilmiş. Ve hepsi birbirine benzemiyor, evi inşa eden kişinin ülkesine ait mimari özellikler taşıyorlar. Bu yüzden, ABD Santa Fe'deki bi kolonyal ev İspanyol mimarisinden esintiler taşıyabiliyor.




Geleneksel Amerikan sömürge evleri oldukça basit bir yapıya sahip. Bu evler 1600'lerden 1700'lerin ortalarına kadar hemen hep aynı stilde inşa edilmiş; dikdörtgen, tipik olarak 2 katlı ve oldukça simetrik olarak. Geleneksel olarak ahşap malzemelerle, bazen de taşla inşa edilen bu evler yandan ızgara çatılı oluyor - yani çatının üçgen kısmı sadece kenarlardan görülebiliyor. Ortalanmış ön kapının iki tarafında ve üstünde simetrik olarak yerleştirilmiş çok sayıda küçük pencere oluyor.






1600 - 1840 yılları arasında Teksas, Kaliforniya ve Güneybatı Amerika'da inşa edilen İspanyol sömürge evlerinin duvarları daha çok kerpiç tuğla veya taştan yapılmış. Bu evler alçak, uzun ve tek katlı imiş. 19. yüzyılın başlarında arka tarafında genellikle kapalı bir veranda veya bahçe olan birçok iki katlı ev inşa edilmiş.






1600 - 1700 yılları arasında inşa edilen New England kolonyal evleri ise, ihtişamlı İspanyol sömürge evlerinin tersine kırsal İngiliz mimarisini yansıtan mütevazı bir görünümde inşa edilmiş. Bunlar genellikle büyük, belirgin bir baca etrafında düzenlenmiş kutu gibi, basit yapılarmış. İnsanlar, New England'ın kış soğuğundan korunmak için tavanları alçak, pencereleri küçük tutmuşlar. 






Yukarıda belirttiğim gibi kolonyal ev mimarisi, 18. yüzyıla kadar inşa edilen "Gerçek" kolonyal evler söz konusu olduğunda, gelen sömürgecilerin memleketlerinin mimarisine göre değişkenlik gösteriyor. Daha başka çeşitleri de var,ben sadece bir kısmını yazdım.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder